diaforetikoi

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τα 4 κριτήρια για τη σχέση σπουδών – επαγγέλματος

Όσοι από τους υποψηφίους σχεδιάζουν να στοχεύσουν φέτος την εισαγωγή σε κάποιο από τα υψηλόβαθμα τμήματα των AEI, αυτά δηλαδή τα 82 «ρετιρέ», που απαίτησαν βάσεις εισαγωγής πάνω από τα 17.000 μόρια, χρειάζεται να σταθμίσουν πέρα από το «θέλω» τους και κάποιους άλλους παράγοντες. Αυτοί σηματοδοτούν τη σχέση σπουδών και επαγγέλματος, όπως προκύπτει:
1) από την εμπειρία χρόνων και
2) από τις εκτιμήσεις ερευνητών της ποιότητας των πτυχίων και της δυναμικής τους στην αγορά εργασίας.

Με δυο λόγια, πρέπει να λάβουν υπόψη τους, τους εξής παράγοντες:
  • Όλες οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι δεν έχει πάντα στενή σχέση η επίδοση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις όσο υψηλή και να είναι με την επιτυχή διεκπεραίωση των σπουδών και την κατοχύρωση λαμπρού επαγγελματικού μέλλοντος.
  • Οι επαγγελματικές προοπτικές είναι συνάρτηση όχι μόνο αποκλειστικά του τίτλου σπουδών που δίνει το πτυχίο αλλά και άλλων παραμέτρων. Συνήθως αυτές είναι κοινωνικοί και προσωπικοί παράγοντες προβλέψιμοι από τώρα.
  • Η αγοραία αξία κάθε πτυχίου είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, ιδιαίτερα μετά την πάροδο 5-6 ετών, ύστερα, δηλαδή, από την αποφοίτηση των εισακτέων. Τμήματα που σήμερα δίνουν προοπτικές, έπειτα από μερικά χρόνια μπορεί να μην αποδίδουν. Για παράδειγμα, τα Παιδαγωγικά Τμήματα που επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια παράγουν αποφοίτους που κατά χιλιάδες ενσωματώνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν φαίνεται ότι θα συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς... Ήδη από πέρυσι έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν οι διορισμοί.
  • Οι επιλογές σπουδών και επαγγέλματος δεν πρέπει να υποτάσσονται σε μια οικονομίστικη και αγοραία αντίληψη, αλλά να καθορίζονται από ποικίλα κριτήρια, με δεδομένο ότι καθορίζουν σημαντικά την προσωπικότητα κάθε ατόμου. Δεν φτάνει, δηλαδή, να κραδαίνει κανείς το πτυχίο αίφνης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και να περιμένει ότι θα ανοίξουν όλες οι πόρτες, αν δεν πείθει και ως συνολική προσωπικότητα ότι είναι υπεύθυνος και σοβαρός επαγγελματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου